Indexering alimentatie 2021Indexering alimentatie 2021

Indexering alimentatie 2021

Alimentatie wordt ieder jaar verhoogd met een bepaald percentage. Deze verhoging noemen we de indexering.

Indexering 2021

Het indexeringspercentage voor 2021 bedraagt 3%. U kunt hier het nieuwe alimentatiebedrag berekenen.

Er zijn 2 soorten alimentatie; kinderalimentatie en partneralimentatie

Kinderalimentatie

Deze bijdrage is voor de verzorging en opvoeding van het kind. Als partners uit elkaar gaan, blijven beide ouders financieel verantwoordelijk voor het kind en dienen zij een financiële regeling te treffen. Zelfs als er geen relatie was tussen de ouders dan zijn beiden financieel verantwoordelijk voor het kind. De verwekker of juridische ouder is onderhoudsplichtig.

Partneralimentatie

Als u gaat scheiden of het geregistreerd partnerschap beëindigt met uw ex-partner dan kan de rechter partneralimentatie vaststellen. Deze financiële bijdrage is bedoeld voor de ex-partner die niet in staat is om volledig in zijn of haar financiële behoefte te voorzien.

 

Voorbeeldbrieven

Het LBIO heeft een aantal voorbeeldbrieven op de website staan waarmee u uw ex-partner kunt aanschrijven over de indexering van de alimentatie als u dit wilt.

 

Indexering alimentatie innen via LBIO

U kunt er ook voor kiezen om zonder kosten het LBIO in te schakelen. U hoeft uw ex-partner niet eerst zelf aan te schrijven met de voorbeeldbrieven als u dit niet wilt.

Het LBIO is onderdeel van de overheid en heeft veel ervaring met het opeisen van de achterstallige alimentatie. We kunnen zowel kinderalimentatie als partneralimentatie voor u opeisen.

Het LBIO zal eerst uw ex aanschrijven en hem of haar proberen te overtuigen om de alimentatie aan u te gaan betalen. De meeste alimentatieplichtigen betalen na een brief van het LBIO. Betaalt uw ex niet, dan nemen we de inning over. Aan uw ex worden dan kosten in rekening gebracht. U betaalt niet voor de werkzaamheden van het LBIO.

Het LBIO kan zelfstandig beslag leggen op een inkomensbron. Ook kan het LBIO een deurwaarder voor u inschakelen. Ook dan betaalt u niets.

Om de achterstallige alimentatie op te eisen kunt u  hier een verzoek indienen voor kosteloze inning