Indexering partneralimentatie 2023Indexering partneralimentatie 2023

Indexering partneralimentatie 2023

Ieder jaar wordt de alimentatie verhoogd met een bepaald percentage. Deze verhoging noemen we de indexering.

Het indexeringspercentage voor 2023 voor kinderalimentatie en partneralimentatie bedraagt 3,4%. U kunt hier het nieuwe alimentatiebedrag berekenen.

 

Partneralimentatie

Partneralimentatie is bedoeld voor het onderhoud van de ex-partner die hier behoefte aan heeft. Helaas komt het vaak voor dat uw ex de partneralimentatie niet of soms niet volledig betaalt. Uw ex vindt het bedrag bijvoorbeeld te hoog, betaalt de indexering (jaarlijkse verhoging) niet of er zijn ruzies waardoor hij of zij niet betaalt. Dit is uiteraard heel vervelend voor u als alimentatiegerechtigde omdat u het geld nodig heeft. Misschien krijgt u zelfs financiële problemen als u de partneralimentatie niet ontvangt.

 

Wat als mijn ex de indexering partneralimentatie 2023 niet betaalt?

Soms proberen partijen er zelf nog uit te komen bij een achterstand in de betalingen. Maar dit lukt helaas niet altijd. Het LBIO heeft een aantal voorbeeldbrieven op de website staan waarmee u uw ex-partner kunt aanschrijven als u dit wilt.

U kunt er ook voor kiezen om kosteloos het Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen (LBIO) in te schakelen. U hoeft uw ex-partner niet eerst zelf aan te schrijven met de voorbeeldbrieven als u dit niet wilt.

Het LBIO is onderdeel van de overheid en werkt landelijk. We hebben veel ervaring met het opeisen van de achterstallige alimentatie. We kunnen zowel kinderalimentatie als partneralimentatie voor u opeisen. Wel moet de alimentatie zijn vastgesteld door de rechter. Zonder een rechterlijke uitspraak kan het LBIO de alimentatie niet voor u opeisen.

Met een rechterlijke uitspraak zal het LBIO er alles aan doen om de volledige alimentatie voor u te incasseren. Eerst zal het LBIO uw ex aanschrijven en hem of haar vragen de alimentatie alsnog te betalen. De meeste mensen betalen na een brief van het LBIO. Betaalt uw ex niet, dan nemen we de inning over. Aan uw ex worden dan kosten in rekening gebracht. U betaalt niet voor de werkzaamheden van het LBIO.

Het LBIO kan zelf beslag leggen op een inkomensbron zoals een salaris of een uitkering. Ook kan het LBIO een deurwaarder voor u inschakelen. Ook dan betaalt u niets.

Om de achterstallige alimentatie op te eisen kunt u  hier een verzoek indienen voor kosteloze inning