U wilt hulp zonder uitspraak
Ook zonder gerechtelijke uitspraak kunt u bij het LBIO terecht
Als er geen uitspraak is van de rechter, maar wel alimentatie betaald moet worden, kunt u ook een aanvraag doen bij het LBIO. Alimentatie is dan bijvoorbeeld in een overeenkomst, ouderschapsplan of convenant afgesproken. Zodra u de aanvraag doet, neemt het LBIO telefonisch en schriftelijk contact op met de alimentatieplichtige. Tijdens dit gesprek en in de brief wordt gevraagd waarom er niet is betaald en is er ruimte om vragen te stellen. Als de achterstand duidelijk is, wordt gevraagd om de achterstand te betalen. Wordt de achterstand betaald, dan sluit het LBIO de zaak. Als de achterstand niet wordt betaald, dan worden de vervolgstappen uitgelegd.
Wat kan en mag het LBIO niet?
Het LBIO kan alimentatie incasseren als er een uitspraak van de rechter is waarin is bepaald dat de alimentatie betaald moet worden, het LBIO kan dan bijvoorbeeld beslag op loon of uitkering leggen. Als er geen uitspraak van de rechter is, dan zal het LBIO niet overgaan tot incasso. Dit betekent dat er geen beslag gelegd zal worden.
Hoe kan het LBIO helpen?
Als er wel een overeenkomst of notariële akte is waarin is afgesproken dat alimentatie betaald moet worden, dan betekent dat niet dat de alimentatie niet betaald hoeft te worden. Ook als er alleen een overeenkomst of notariële akte is er sprake van een betalingsverplichting. Een overeenkomst is een schriftelijk afspraak. Ook een ouderschapsplan of een convenant zijn overeenkomsten.
Mogelijk kan het LBIO helpen door zowel de alimentatiegerechtigde als de alimentatieplichtige te informeren over regelgeving omtrent alimentatie. Als het LBIO een verzoek ontvangt en er is geen uitspraak van de rechter, maar wel een overeenkomst of notariële akte, dan zal het LBIO contact opnemen met partijen en deze zo volledig mogelijk informeren over hun rechten en plichten.
Als de alimentatie niet wordt betaald, dan zal het LBIO de alimentatiegerechtigde adviseren om de alimentatie alsnog in een uitspraak van de rechter te laten vastleggen of om de achterstallige alimentatie te laten incasseren door een deurwaarder. Daarbij vertellen we de alimentatieplichtige ook wat beslaglegging voor de alimentatie betekent en wie dan daarover worden geïnformeerd.
Het LBIO werkt met een vast deurwaarderskantoor. Dit kantoor heeft veel kennis over de inning van alimentatie. U kunt ervoor kiezen dit kantoor in te schakelen, u kunt ook een ander deurwaarderskantoor kiezen. Het LBIO kan u daarbij helpen.
Waarom hulp zonder uitspraak?
Het LBIO krijgt veel vragen en verzoeken binnen waarin wel een alimentatieverplichting is afgesproken, maar er geen uitspraak is van de rechter. Ook deze groep wil het LBIO van dienst zijn, dit sluit goed aan bij onze missie: Het LBIO is dé specialist voor het innen van alimentatie. Deskundige medewerkers garanderen een effectieve uitvoering van deze maatschappelijke belangrijke taak.
Hoe dien ik een verzoek in?
Wij kunnen u helpen de betalingen weer op gang te krijgen. U hoeft alleen ons e-formulier in te vullen en wij doen de rest. U krijgt van ons informatie over welke stukken wij van u nodig hebben. Daarna gaan wij zo snel mogelijk met uw zaak aan de slag. Het e-formulier vindt u hier: LBIO Inning aanvragen – LBIO
Bij datum uitspraak onder punt 4 van het formulier vult u de datum van de overeenkomst of notariële akte in. Vervolgens vult u bij punt 6 ‘Extra opmerkingen’ in dat er geen sprake is van een uitspraak van de rechter, maar van een overeenkomst of notariële akte. Na afronding krijgt u van ons het formulier per post toegestuurd. U hoeft ons vòòr die tijd zelf niets toe te sturen.