Over het LBIO

Het LBIO is een onderdeel van de overheid. Wij voeren incasso-taken uit op het gebied van alimentatie. Wij worden door alimentatiegerechtigden ingeschakeld om openstaande alimentatie te incasseren.

Wij hebben jarenlange ervaring met het innen van alimentatie. Of u het nu om kinderalimentatie of om partneralimentatie gaat.

 

Wat als de alimentatie niet (helemaal) wordt betaald?

Het is de bedoeling dat partijen samen de betaling van de alimentatie regelen. Soms lukt dit niet. Dan kan het zijn dat wij een incassoverzoek krijgen. Wij proberen dan eerst kort te bemiddelen. Op die manier kunnen hoge kosten worden voorkomen. In 75% van de gevallen slagen wij hierin.

In de zaken waarin de bemiddeling niet slaagt, gaat het betalen van de alimentatie via het LBIO lopen. Voor de alimentatiegerechtigde is dit kosteloos. Voor de alimentatieplichtige niet. De alimentatieplichtige wordt kosten verschuldigd. Deze kosten noemen wij de opslagkosten. Deze kosten zijn wettelijk bepaald. Als het ons lukt de alimentatie helemaal te innen, dan ontvangt de alimentatiegerechtigde dus ook het volledig verschuldigde bedrag.

 

Regelgeving

Wij moeten ons bij het innen van de alimentatie houden aan de wettelijke regels. Deze regels zijn onder meer te vinden in het Burgerlijk Wetboek. Wij hebben ook bijzondere bevoegdheden gekregen. Wij mogen bij verschillende instanties eenvoudig informatie inwinnen. Ook kunnen we – zonder hulp van een deurwaarder- beslag leggen op inkomen.

Deze mogelijkheden helpen ons doel te halen: wij kunnen een kwalitatief goede uitvoering geven aan onze (maatschappelijke) incassotaak. En dat tegen zo laag mogelijke kosten.

 

Missie

Onze missie luidt : het LBIO is dé specialist voor het innen van alimentatie. Deskundige medewerkers garanderen een effectieve uitvoering van deze maatschappelijke belangrijke taak.