Belastingaftrek partneralimentatie verlaagd

Geplaatst op 22 november 19

De belastingdienst ziet partneralimentatie als inkomen en is dus aftrekbaar voor de betaler. Over ontvangen partneralimentatie moet belasting worden betaald. Bij kinderalimentatie is dit niet het geval. Kinderalimentatie is niet aftrekbaar en er hoeft ook geen belasting over betaald te worden.

Maximale aftrek partneralimentatie verlaagd.

Vanaf 2020 zal de aftrekbaarheid van de partneralimentatie jaarlijks worden verlaagd.

De aankomende jaren wordt de maximale belastingaftrek verlaagd van 51,95% tot 37,05% in 2023.

De maximale aftrek ziet er de aankomende jaren als volgt uit:

  • 2020               46%
  • 2021               43%
  • 2022               40%
  • 2023               37,05%

Nieuwe berekening?

Alleen als uw belastbaar inkomen in box 1 meer dan € 68.500 bedraagt, is deze beperking van de aftrek van toepassing vanaf 2020. De alimentatie die u netto betaalt kan hierdoor stijgen. Mogelijk wilt u de hoogte van de partneralimentatie laten aanpassen. Het LBIO kan voor u een alimentatieberekening maken.

 

Een alimentatieberekening door het LBIO

Indien u een berekening wilt laten maken, vult u op het aanvraagformulier de contact- en adresgegevens van u en uw (ex-)partner in en, indien van toepassing, de gegevens van uw kinderen. Indien uw (ex-)partner zelf de correspondentie met het LBIO zal gaan voeren, vult u ook het e-mailadres van uw (ex-)partner in. Het LBIO zal in dat geval beide e-mailadressen gebruiken om na de betaling invulformulieren naar te sturen. Nadat u het aanvraagformulier volledig hebt ingevuld, dient u een bedrag van € 50,- te voldoen. Het LBIO heeft ervoor gekozen om degene die in eerste instantie de aanvraag doet, te laten betalen. Indien u en uw (ex-)partner allebei de helft willen betalen, dan dient u dit onderling te regelen. U kunt betalen met een iDEAL betaling. Iedereen die beschikt over internetbankieren kan betalen met iDEAL. U hoeft zich hier dus niet apart voor aan te melden.

Let op: indien uw (ex-)partner toch niet meewerkt en/of u niet over de volledige financiële gegevens van uw (ex-)partner beschikt, kan het LBIO geen berekening maken en krijgt u uw geld in principe niet terug. Zorg er dus voor dat u over alle relevante gegevens beschikt en/of maak goede afspraken met uw (ex-)partner.

Klik hier om een alimentatieberekening aan te vragen.