Achterstallige kinderalimentatie opeisenAchterstallige kinderalimentatie opeisen

Achterstallige kinderalimentatie opeisen

Ouders zijn verantwoordelijk voor de verzorging en opvoeding van het kind. Deze plicht duurt tot het kind 21 jaar wordt. Als partners uit elkaar gaan, blijft deze plicht bestaan. Dit is ook het geval als er nooit een relatie is geweest tussen de ouders.

Als u en uw partner uit elkaar gaan moet u een financiële regeling treffen. U kunt zelf een bedrag afspreken of een berekening laten maken. Ook kan de rechter een bedrag per maand vaststellen. Deze financiële bijdrage heet kinderalimentatie.

Wilt u meer weten over het onderwerp kinderalimentatie? Kijk dan ook op de site van de rijksoverheid.

De betaling van kinderalimentatie regelt u normaal gesproken samen met uw ex-partner.

Soms wordt de kinderalimentatie niet betaald. De redenen hiervoor lopen erg uiteen. Voor de alimentatiegerechtigde kan dit heel vervelend zijn. Kinderalimentatie is namelijk bedoeld voor de verzorging en opvoeding van het kind. Als deze bijdrage plots niet wordt ontvangen, of er wordt minder betaald dan kan hij of zij in de financiële problemen komen.

Kinderalimentatie laten opeisen door het LBIO

Bij een achterstand kan de alimentatiegerechtigde het Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen (LBIO) inschakelen. De dienstverlening door het LBIO is kosteloos voor de alimentatiegerechtigde. Het LBIO probeert dan altijd eerst om de rechtstreekse betalingen op gang te brengen. Pas als dit niet lukt worden er opslagkosten aan de alimentatieplichtige in rekening gebracht. Voor het aanvragen van de inning klikt u hier.

Het LBIO: het alimentatiebureau

Het LBIO is een overheidsinstelling en verricht wettelijke taken op het gebied van de inning van alimentatie. De bedoeling van de wetgever is dat partijen onderling de betalingen van alimentatie regelen. Daarom probeert het LBIO (na een ontvangen inningsverzoek) eerst door een korte bemiddeling inning te voorkomen. Het LBIO slaagt hier in 75% van de gevallen in. Lukt dit niet, dan kan het LBIO overgaan tot loonbeslag of een deurwaarder inschakelen. Zelfs het inschakelen van een deurwaarder is voor de alimentatiegerechtigde kosteloos.

Heeft u vragen of heeft u informatie nodig? Bel 010 – 2894892. Het LBIO is hiervoor op werkdagen bereikbaar van 9.00 – 19.00 uur.

Als u een zaak heeft lopen bij het LBIO en u heeft hierover vragen kijk dan bij contact.

En u kunt hier een verzoek indienen om de achterstallige kinderalimentatie op te eisen.