Alimentatie achterstand - LBIO

Alimentatie achterstandAlimentatie achterstand

Alimentatie achterstand

Er zijn twee soorten alimentatie: partneralimentatie en kinderalimentatie

Kinderalimentatie is voor de verzorging en opvoeding van het kind of de kinderen. Ook als partners uit elkaar gaan, blijven beide ouders financieel verantwoordelijk voor het kind.  Die plicht duurt tot uw kind 21 jaar wordt. U en uw (ex)partner dienen een financiële regeling te treffen als u uit elkaar gaat. De rechter kan hiervoor een bedrag per maand vaststellen. Dat is de zogenaamde kinderalimentatie.

Partneralimentatie is voor het onderhoud van de ex-partner. Als u gaat scheiden of het geregistreerd partnerschap beëindigt met uw ex-partner dan kan de rechter partneralimentatie vaststellen. Deze financiële bijdrage is bedoeld voor de ex-partner die niet in staat is om volledig in zijn of haar financiële behoefte te voorzien.

U regelt de betaling van alimentatie normaal gesproken samen met uw ex-partner. Soms ontstaat er een achterstand in de er alimentatie. De redenen hiervoor zijn heel verschillend. Zo kan er een financiële reden zijn, maar het kan ook komen door bijvoorbeeld een discussie of ruzie met uw ex. Als er een achterstand ontstaat, kan dit heel vervelend voor u zijn. Als u plots geen alimentatie ontvangt, kunt u in de financiële problemen komen.

 

Achterstand alimentatie en het LBIO

Het LBIO is een overheidsinstantie en heeft al jarenlang ervaring op het gebied van alimentatie. Bij een achterstand kunt u het LBIO inschakelen.

De dienstverlening door het LBIO is kosteloos voor de alimentatiegerechtigde. Het LBIO tracht altijd eerst om uw ex zover te krijgen dat hij of zij de alimentatie rechtstreeks gaat betalen. Pas als dit niet lukt worden er opslagkosten aan de alimentatieplichtige in rekening gebracht.

Het LBIO heeft de mogelijkheid zelf beslag te leggen op een inkomen (bijvoorbeeld een uitkering of loon). Ook kan het LBIO een deurwaarder inschakelen. Ook dan betaalt u als alimentatiegerechtigde niets.

En u kunt hier een verzoek indienen om de achterstallige alimentatie op te eisen.

Het LBIO gaat dan snel voor u aan de slag!

 

Als u meer wilt weten over dit onderwerp, kijk dan ook eens op rijksoverheid.