Partneralimentatie berekenen - LBIO

Partneralimentatie berekenenPartneralimentatie berekenen

Partneralimentatie berekenen

Het berekenen van partneralimentatie is best ingewikkeld en u kunt dit meestal niet zelf.

Eerst wordt de behoefte berekend. Dit is het bedrag dat nodig is om redelijk te kunnen voortleven zoals voor de echtscheiding of de ontbinding van het geregistreerd partnerschap. Ook moet de draagkracht van de alimentatieplichtige berekend worden.

Partneralimentatie laten berekenen door het LBIO

Het LBIO is een overheidsinstelling met veel kennis en ervaring op het gebied van kinder- en partneralimentatie. U kunt de partneralimentatie laten berekenen door het LBIO op het moment dat u uit elkaar gaat. Ook kunt u een nieuwe berekening laten maken omdat de omstandigheden zijn gewijzigd. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een nieuwe baan bij u of uw ex-partner.

Het LBIO kiest geen partij voor u of uw ex-partner. U krijgt dus een onafhankelijke berekening. Wel is het LBIO afhankelijk van de gegevens die u en uw ex toesturen naar het LBIO. Als er verkeerde gegevens worden aangeleverd, dan zal het LBIO hiermee rekenen.

Kan ik het bedrag dat door het LBIO is berekend laten innen als mijn (ex-)partner niet betaalt?

Als er een achterstand in de betalingen ontstaat, kunt u het LBIO alleen inschakelen als het bedrag is vastgelegd in een rechterlijke beslissing. Beschikt u alleen over een advies van het LBIO, dan kunt u het LBIO niet inschakelen voor de inning.

Als u het eens bent met de uitkomst van de berekening dan kunt u dit vastleggen in een convenant. Dit convenant kunt u vervolgens door de rechter laten bekrachtigen. Als de partneralimentatie in een rechterlijke uitspraak is vastgelegd heeft dit een groot voordeel. Ontstaan er ooit betalingsproblemen? Dan kunt u dan het LBIO kosteloos inschakelen om de partneralimentatie voor u te incasseren.

Klik hier om een alimentatieberekening aan te vragen.

 

Heeft u nog vragen over het maken van een alimentatieberekening dan kunt u bellen met 010-2894747. Dit nummer is op werkdagen bereikbaar van 9:00 tot 19:00 uur.

 

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Kijk dan ook op de site van de rijksoverheid.