Hoogte kinderalimentatieHoogte kinderalimentatie

Hoogte kinderalimentatie

Kinderalimentatie is voor de verzorging en opvoeding van het kind. Uw ex moet kinderalimentatie betalen tot het kind 21 jaar is. De bedoeling is dat het kind na een scheiding of het verbreken van de relatie voldoende welvaart houdt bij beide ouders. De hoogte van de kinderalimentatie wordt berekend op basis van de draagkracht en behoefte. De draagkracht van de alimentatieplichtige en de behoefte van de alimentatiegerechtigde. De behoefte van het kind hangt af van de hoogte van het inkomen van jullie voor de scheiding, de leeftijd van het kind en het aantal kinderen.

Bij kinderalimentatie is de relatie tussen de ouders niet van belang. Zelfs als ouders geen relatie hadden, bestaat het recht op kinderalimentatie. De juridische ouder of verwekker is dan onderhoudsplichtig voor het kind.

De hoogte van de kinderalimentatie laten berekenen door het LBIO

Het Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen (LBIO) is onderdeel van de overheid en heeft heel veel ervaring op het gebied van alimentatie. Het LBIO kan voor u een berekening maken op basis van de gegevens die u en uw (ex )partner overleggen. Dit geldt zowel voor kinderalimentatie als voor partneralimentatie. U kunt een berekening door het LBIO laten maken als u uit elkaar gaat. Ook kunt u samen met uw ex-partner een nieuwe berekening laten maken. Dit kan bijvoorbeeld als er bepaalde veranderingen zijn waardoor de huidige alimentatie niet meer klopt. Denk hierbij aan een andere financiële situatie of een veranderde omgangsregeling.

 

Als u het eens bent met de uitkomst van de berekening dan kunt u dit vastleggen in een ouderschapsplan. Dit ouderschapsplan kunt u vervolgens door de rechter laten bekrachtigen. Als de kinderalimentatie in een rechterlijke uitspraak is vastgelegd heeft dit een groot voordeel. Ontstaan er ooit betalingsproblemen? Dan kunt u dan het LBIO kosteloos inschakelen om de kinderalimentatie voor u te incasseren.

Klik hier om een alimentatieberekening aan te vragen.

 

Wilt u meer weten over het onderwerp kinderalimentatie? Kijk dan ook op de site van de rijksoverheid.