Hoogte partneralimentatieHoogte partneralimentatie

Hoogte partneralimentatie

Wanneer is de hoogte van de partneralimentatie van belang?

Als u gaat scheiden of het geregistreerd partnerschap beëindigt met uw ex-partner dan kan er sprake zijn van een partneralimentatieverplichting. Deze financiële bijdrage is bedoeld voor de ex-partner die niet in staat is om volledig in zijn of haar financiële behoefte te voorzien. De betaling regelt u in eerste instantie onderling.

 

Berekening door het LBIO

Het LBIO is een onderdeel van de overheid en heeft al jarenlang ervaring op het gebied van kinder- en partneralimentatie. U kan de hoogte van de partneralimentatie laten berekenen door ons. Het LBIO maakt de berekening op basis van de gegevens die u samen met uw ex toestuurt.  U kunt een berekening door het LBIO laten maken als u uit elkaar gaat. Is er al partneralimentatie vastgesteld? Maar zijn er bepaalde wijzigingen in uw situatie of in die van uw ex? Ook dan kunt u samen met uw ex-partner een herberekening vragen bij het LBIO. Dit kan bijvoorbeeld als er bepaalde veranderingen zijn. U bent bijvoorbeeld meer of minder gaan verdienen. Ook als dit voor uw ex geldt, kunt u een herberekening vragen.

 

Is de berekening bindend?  

De berekening door het LBIO is een advies. Dit is dan ook niet afdwingbaar. Wel kunt u er samen met uw ex voor kiezen om de berekening te laten vastleggen in een rechterlijke uitspraak. Indien uw ex in de toekomst niet of onvoldoende betaalt, kunt u met deze rechterlijke uitspraak kosteloos het LBIO inschakelen.

Is er al sprake van een rechterlijke uitspraak, maar komt de berekening lager uit? Als u en uw ex het met dit advies eens zijn, dan is een nieuwe rechterlijke uitspraak niet nodig. U kunt dit dan in een onderlinge overeenkomst vastleggen. Komt het nieuwe bedrag hoger uit? Dan is het verstandig dit wel door de rechter te laten vastleggen.

 

Klik hier om een alimentatieberekening aan te vragen.

 

 

Als u meer wilt weten over dit onderwerp, kijk dan ook eens op rijksoverheid.