Kinderalimentatie achterstandKinderalimentatie achterstand

Kinderalimentatie achterstand

Kinderalimentatie is voor de verzorging en opvoeding van het kind. Ouders blijven verantwoordelijk voor het kind. Dit blijven zij ook als ze uit elkaar gaan. De plicht tot het betalen van kinderalimentatie is tot het kind 21 jaar is.

De bedoeling is dat het kind na een scheiding of het verbreken van de relatie voldoende welvaart houdt bij beide ouders. De hoogte van de kinderalimentatie wordt berekend op basis van de draagkracht en behoefte. Dit gaat om de draagkracht van de alimentatieplichtige en de behoefte van de alimentatiegerechtigde.

Kinderalimentatie moet ook betaald worden als er nooit een relatie is geweest tussen de ouders. De juridische ouder of verwekker is altijd onderhoudsplichtig.

Normaal gesproken regelt u de betaling van de kinderalimentatie samen met uw ex-partner. Soms ontstaat er een achterstand in de kinderalimentatie. De redenen hiervoor zijn heel verschillend. Als er een achterstand ontstaat, kan dit heel vervelend voor u zijn. Als u plots geen kinderalimentatie ontvangt, kunt u in de financiële problemen komen.

Achterstand kinderalimentatie innen via het LBIO

Bij een achterstand kunt u het Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen (LBIO) inschakelen. De dienstverlening door het LBIO is kosteloos voor de alimentatiegerechtigde. Het LBIO tracht altijd eerst om uw ex zover te krijgen dat hij of zij rechtstreeks gaat betalen. Pas als dit niet lukt worden er opslagkosten aan de alimentatieplichtige in rekening gebracht.

Het LBIO heeft de mogelijkheid zelf beslag te leggen op een inkomen (bijvoorbeeld loon of een uitkering). Ook kan het LBIO een deurwaarder inschakelen. Ook dan betaalt u als alimentatiegerechtigde niets.

Heeft u vragen of heeft u informatie nodig? Bel 010 – 2894892. Het LBIO is hiervoor op werkdagen bereikbaar van 9.00 uur  tot 19.00 uur.

Als u een zaak heeft lopen bij het LBIO en u heeft hierover vragen kijk dan bij contact.

Als u meer wilt weten over dit onderwerp, kijk dan ook eens op rijksoverheid.

En u kunt hier een verzoek indienen om de achterstallige kinderalimentatie op te eisen.