Kinderalimentatie incassoKinderalimentatie incasso

Kinderalimentatie incasso

Kinderalimentatie is bedoeld voor de verzorging en opvoeding van het kind. Als partners uit elkaar gaan, blijven beide ouders financieel verantwoordelijk voor het kind.  Die plicht duurt tot uw kind 21 jaar wordt. U en uw (ex)partner dienen een financiële regeling te treffen als u uit elkaar gaat. De rechter kan hiervoor een bedrag per maand vaststellen. Dat is de zogenaamde kinderalimentatie. Zelfs als er geen relatie was tussen de ouders dan zijn beiden financieel verantwoordelijk voor het kind. De verwekker of juridische ouder is onderhoudsplichtig.

U regelt de betaling van de kinderalimentatie normaal gesproken samen met de andere ouder. Soms ontstaat er een achterstand in de er alimentatie. De redenen hiervoor zijn heel uiteenlopend. Zo kan er een financiële reden zijn, maar het kan ook komen door bijvoorbeeld een discussie of ruzie met uw ex of problemen rond de omgangsregeling. Als er een achterstand ontstaat, kan dit heel vervelend zijn voor u. Als u plots geen kinderalimentatie ontvangt, kunt u in de financiële problemen komen.

 

Incasso kinderalimentatie door het LBIO

Het LBIO is een overheidsinstantie en heeft al jarenlang ervaring op het gebied van incasso  van kinderalimentatie. Bij een achterstand kunt u kosteloos het LBIO inschakelen.

Het LBIO is een overheidsinstelling en verricht wettelijke taken op het gebied van de incasso van alimentatie. De bedoeling van de wetgever is dat partijen onderling de betalingen van alimentatie regelen. Daarom probeert het LBIO (na een ontvangen incassoverzoek) eerst door een korte bemiddeling incasso (met kosten) te voorkomen. Het LBIO slaagt hier in 75% van de gevallen in.

Pas als dit niet lukt volgt de incassofase en worden er opslagkosten aan de alimentatieplichtige in rekening gebracht.

Het LBIO heeft de mogelijkheid zelf beslag te leggen op een inkomen (bijvoorbeeld een uitkering of loon). Ook kan het LBIO een deurwaarder inschakelen. Ook dan betaalt u als alimentatiegerechtigde niets.

En u kunt hier een verzoek indienen voor incasso van de achterstallige alimentatie.