Kinderalimentatie na overlijden
Er zijn twee soorten alimentatie: partneralimentatie en kinderalimentatie
Kinderalimentatie is bedoeld voor de verzorging en opvoeding van het kind of de kinderen. Ook als partners uit elkaar gaan, blijven beide ouders financieel verantwoordelijk voor het kind. De onderhoudsplicht duurt tot het kind 21 jaar wordt. U en uw (ex)partner dienen een financiële regeling te treffen als u uit elkaar gaat. De rechter kan een bedrag per maand vaststellen. Dat is de zogenaamde kinderalimentatie.
Partneralimentatie is voor het onderhoud van de ex-partner. Als u gaat scheiden of het geregistreerd partnerschap beëindigt met uw ex-partner dan kan de rechter partneralimentatie vaststellen. Deze financiële bijdrage is bestemd voor de ex-partner die niet in staat is om volledig in zijn of haar financiële behoefte te voorzien.
U regelt de betaling van kinderalimentatie normaal gesproken samen met uw ex-partner. Soms ontstaat er een achterstand in de alimentatie. De redenen hiervoor zijn heel verschillend. Zo kan er een financiële reden zijn, maar het kan ook komen door bijvoorbeeld een discussie of ruzie. Als er een achterstand ontstaat, kan dit heel vervelend voor u zijn. Als u plots geen alimentatie ontvangt, kunt u in de financiële problemen komen. U kunt de alimentatie door ons laten innen.
Wat gebeurt er met kinderalimentatie na overlijden?
Als uw alimentatieplichtige ex overlijdt dan vallen voor u de alimentatiebetalingen weg. Was er op het moment van overlijden nog sprake van een achterstand in de betalingen? Dan is deze achterstand verhaalbaar op de nalatenschap en dus op de nabestaanden. Als u een zaak bij het LBIO hebt lopen, zal het LBIO hier voor u achteraan gaan als u dit wilt.
Heeft u vragen of heeft u informatie nodig? Bel 010 – 2894892. Het LBIO is hiervoor op werkdagen bereikbaar van 9.00 – 19.00 uur.
Heeft u een zaak lopen bij het LBIO en heeft u hierover vragen kijkt u dan bij contact.