Partneralimentatie achterstandPartneralimentatie achterstand

Partneralimentatie achterstand

Er zijn twee soorten alimentatie: partneralimentatie en kinderalimentatie

Kinderalimentatie is bedoeld voor de verzorging en opvoeding van het kind. Ook als partners uit elkaar gaan, blijven beide ouders financieel verantwoordelijk voor het kind.  Die plicht duurt tot uw kind 21 jaar wordt. U en uw (ex)partner dienen een financiële regeling te treffen als u uit elkaar gaat. De rechter kan hiervoor een bedrag per maand vaststellen. Dat is de zogenaamde kinderalimentatie.

Als u gaat scheiden of het geregistreerd partnerschap beëindigt met uw ex-partner dan kan de rechter partneralimentatie vaststellen. Deze financiële bijdrage is bedoeld voor de ex-partner die niet in staat is om volledig in zijn of haar financiële behoefte te voorzien.

Normaal gesproken regelt u de betaling van de partneralimentatie samen met uw ex-partner. Soms ontstaat er een achterstand in de partneralimentatie. De redenen hiervoor zijn heel verschillend. Als er een achterstand ontstaat, kan dit heel vervelend voor u zijn. Als u plots geen partneralimentatie ontvangt, kunt u in de financiële problemen komen.

Achterstand partneralimentatie innen via het LBIO

Bij een achterstand kunt u het LBIO inschakelen. Het LBIO is een overheidsinstelling met jarenlange ervaring wat betreft het innen van de achterstand in alimentatie. De dienstverlening door het LBIO is kosteloos voor de alimentatiegerechtigde. Het LBIO tracht altijd eerst om uw ex zover te krijgen dat hij of zij rechtstreeks gaat betalen. Pas als dit niet lukt worden er opslagkosten aan de alimentatieplichtige in rekening gebracht.

Het LBIO heeft de mogelijkheid zelf beslag te leggen op een inkomen (bijvoorbeeld een uitkering of loon). Ook kan het LBIO een deurwaarder inschakelen. Ook dan betaalt u als alimentatiegerechtigde niets.

Als u meer wilt weten over dit onderwerp, kijk dan ook eens op rijksoverheid.

En u kunt hier een verzoek indienen om de achterstallige partneralimentatie op te eisen.

Het LBIO gaat dan snel voor u aan de slag!