Achterstallige alimentatie opeisen - LBIO

Achterstallige alimentatie opeisenAchterstallige alimentatie opeisen

Achterstallige alimentatie opeisen

Het komt helaas vaak voor dat de alimentatie niet of niet volledig wordt betaald. Soms vindt de ex-partner het bedrag te hoog, wordt de indexering (jaarlijkse verhoging) niet betaald, of zijn er ruzies waardoor er niet meer betaald wordt. Uiteraard is dit heel vervelend omdat de alimentatiegerechtigde het geld nodig heeft. De kinderalimentatie is immers bedoeld voor de kosten van verzorging en opvoeding van het kind. De partneralimentatie is bedoeld voor het onderhoud van de ex-partner die hier behoefte aan heeft.

Vaak proberen partijen er zelf nog uit te komen bij een achterstand in de betalingen. Maar dit lukt helaas niet altijd. Het LBIO heeft een aantal voorbeeldbrieven op de website staan waarmee u uw ex-partner kunt aanschrijven.

Wilt u meer weten over het onderwerp alimentatie? Kijk dan ook op de site van de rijksoverheid.

Achterstallige alimentatie opeisen met het LBIO

U kunt er ook voor kiezen om kosteloos het Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen (LBIO) in te schakelen. U hoeft uw ex-partner niet eerst zelf aan te schrijven met de voorbeeldbrieven als u dit niet wilt.

Het LBIO is een landelijke overheidsinstelling en heeft veel ervaring met het opeisen van de achterstallige alimentatie. Het LBIO int zowel kinderalimentatie als partneralimentatie. Wel moet de alimentatie zijn vastgesteld door de rechter. Zonder een rechterlijke uitspraak kan het LBIO de alimentatie niet voor u opeisen.

Met een rechterlijke uitspraak zal het LBIO er alles aan doen om de volledige alimentatie voor u te incasseren. Eerst zal het LBIO uw ex aanschrijven en hem of haar vragen de alimentatie alsnog te betalen. De meeste mensen betalen na een brief van het LBIO. Betaalt uw ex niet, dan nemen we de inning over. Aan uw ex worden dan kosten in rekening gebracht. U betaalt niet voor de werkzaamheden van het LBIO.

Het LBIO kan zelf beslag leggen op een salaris of een uitkering. Ook kan het LBIO een deurwaarder voor u inschakelen. Ook dan betaalt u niets.

Om de achterstallige alimentatie op te eisen kunt u  hier een verzoek indienen voor kosteloze inning.