Berekening partneralimentatie



Berekening partneralimentatie

Berekening partneralimentatie

Wanneer heeft u een berekening partneralimentatie nodig? Als u gaat scheiden of het geregistreerd partnerschap beëindigd met uw ex-partner dan kan de rechter partneralimentatie vaststellen. Deze financiële bijdrage is bedoeld voor de ex-partner die niet in staat is om volledig in zijn of haar financiële behoefte te voorzien. De betaling regelt u in eerste instantie onderling.

Het LBIO

Het LBIO is een overheidsinstelling en verricht wettelijke taken op het gebied van de inning van kinderalimentatie en partneralimentatie. Ook kan het LBIO voor u een uitgebreide alimentatieberekening maken. Wij hebben hier veel ervaring mee.

Het LBIO houdt zich bij de berekening van de kinderalimentatie en partneralimentatie aan de Alimentatienormen. Ook advocaten, mediators en rechters gebruiken deze manier van berekenen met de Alimentatienormen ook.

Het LBIO kan een berekening voor u maken als u uit elkaar gaat. Heeft u al een rechterlijke uitspraak met daarin de alimentatie? Maar verandert de situatie? Dan kunt u in onderling overleg ook een berekening laten maken. Een verandering in de situatie is bijvoorbeeld een nieuwe baan.

De berekening 

Een berekening partneralimentatie is ingewikkeld en de meeste mensen kunnen dit niet zelf. De partneralimentatie wordt berekend op basis van de draagkracht van de alimentatieplichtige en de behoefte van de alimentatiegerechtigde. De berekening wordt gemaakt op basis van de gegevens die u en uw (ex-)partner overleggen. Als er verkeerde gegevens worden toegestuurd, dan werkt het LBIO wel met deze gegevens. Het LBIO kan dit niet controleren.

Is de berekening door het LBIO afdwingbaar?  

De berekening door het LBIO is niet afdwingbaar. Wel kunt u er samen met uw ex voor kiezen om de berekening te laten vastleggen in een rechterlijke uitspraak. Indien er in de toekomst betalingsproblemen ontstaan, kunt u met deze rechterlijke uitspraak kosteloos het LBIO inschakelen.

Is er al sprake van een rechterlijke uitspraak, maar komt u na de berekening tot de conclusie dat het nieuwe bedrag lager is, dan is een nieuwe rechterlijke uitspraak niet nodig. U kunt dit dan in een onderlinge overeenkomst vastleggen. Komt het nieuwe bedrag hoger uit? Dan is het verstandig dit wel door de rechter te laten vastleggen.

Klik hier om een alimentatieberekening aan te vragen.

 

 

Als u meer wilt weten over dit onderwerp, kijk dan ook eens op rijksoverheid.