Partneralimentatie
Partneralimentatie is een van de twee soorten alimentatie, naast kinderalimentatie.
Kinderalimentatie
Kinderalimentatie is bedoeld voor de verzorging en opvoeding van het kind. Ook als partners uit elkaar gaan, blijven beide ouders financieel verantwoordelijk voor het kind. Die plicht duurt tot uw kind 21 jaar wordt. U en uw (ex)partner dienen een financiële regeling te treffen als u uit elkaar gaat. De rechter kan hiervoor een bedrag per maand vaststellen. Dat is de zogenaamde kinderalimentatie. U regelt deze betaling in eerste instantie ook onderling met uw (ex)partner. Er is trouwens ook een kinderalimentatieverplichting als de ouders nooit een relatie hebben gehad. De juridische ouder of verwekker is altijd onderhoudsplichtig.
Partneralimentatie
Als u gaat scheiden of het geregistreerd partnerschap beëindigt met uw ex-partner dan kan de rechter partneralimentatie vaststellen. Deze financiële bijdrage is bedoeld voor de ex-partner die niet in staat is om volledig in zijn of haar financiële behoefte te voorzien. De betaling regelt u in eerste instantie onderling.
Hoe kunt u achterstallige partneralimentatie opeisen?
Niet altijd wordt de alimentatie goed betaald? Hoe kunt u dit dan opeisen? U kunt dan het Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen (LBIO) inschakelen om de alimentatie gratis voor u te innen.
Het LBIO
Het LBIO is onderdeel van de overheid en heeft jarenlange ervaring met de inning van alimentatie. Na ontvangst van uw incassoverzoek, probeert het LBIO eerst de rechtstreekse betalingen op gang te brengen. Lukt dit, dan sluit het LBIO de zaak. Als het niet lukt, nemen we de inning over. Pas als het LBIO de inning overneemt, worden kosten in rekening gebracht. Deze kosten worden in rekening gebracht bij de alimentatieplichtige. De alimentatiegerechtigde betaalt niets voor de dienstverlening van het LBIO. Het LBIO kan overgaan tot loonbeslag of een deurwaarder inschakelen. Ook dan blijft dit gratis voor de alimentatiegerechtigde.
Voor het aanvragen van de inning klikt u hier.
Wilt u meer weten over dit onderwerp? Kijk dan ook op de site van de rijksoverheid.