Hoe kunt u alimentatie krijgen?

Wilt u weten hoe u alimentatie kunt krijgen? U kunt samen met uw (ex-)partner afspraken maken over de partner- en/of kinderalimentatie. Ook kunt u dit laten vaststellen door de rechter.

Partneralimentatie

Gaat het om een echtscheiding of ontbinding van een geregistreerd partnerschap zonder kinderen? Dan legt u de afspraken vast in een echtscheidingsconvenant.  Omdat er geen kinderen bij zijn betrokken legt u alleen partneralimentatie vast. Wordt u het samen niet eens over de hoogte van de partneralimentatie? Dan zal de rechter een bedrag vaststellen. Partneralimentatie wordt alleen toegekend als 1 van de partners hier behoefte aan heeft.

Kinderalimentatie

Gaat het om een echtscheiding of ontbinding van een geregistreerd partnerschap met kinderen? Dan maakt u afspraken over de kinderalimentatie in het echtscheidingsconvenant en/of ouderschapsplan. Was u niet getrouwd, maar is er wel sprake  van gezamenlijk gezag? Dan legt u de afspraak over de kinderalimentatie vast in het ouderschapsplan.

Het LBIO adviseert u om uw de afspraak in het ouderschapsplan te laten bekrachtigen door de rechter. U heeft hiervoor altijd een advocaat nodig. Met een rechterlijke uitspraak kunt u de alimentatie kosteloos laten incasseren door het LBIO. U zult dus sneller en makkelijker alimentatie krijgen dan zonder rechterlijke uitspraak.

Hulp bij alimentatie krijgen: berekening door het LBIO

Heeft u hulp nodig bij de berekening van de alimentatie? Dan kunt u voor € 95,- een berekening laten maken bij het LBIO. Om direct een aanvraag in te dienen, klikt u hier.

 

Voorbeelden van een ouderschapsplan

Het LBIO heeft 2 voorbeelden van ouderschapsplannen die u kosteloos kunt gebruiken. Hiermee kunt u samen met uw ex-partner afspraken  maken. Deze voorbeelden voldoen allebei aan de wettelijke eisen.

  • Een voorbeeld van een ouderschapsplan dat voldoet aan de minimale wettelijke vereisten kunt u hier downloaden.
  • Een uitgebreidere versie van een ouderschapsplan staat hier.