Hoe wordt de alimentatie berekend?

Wilt u meer informatie over hoe de alimentatie wordt berekend?

Bij het berekenen van alimentatie gaat het om behoefte draagkracht. Dit gaat dan om de behoefte van de alimentatiegerechtigde en de draagkracht van de alimentatieplichtige.

Gaat het om een berekening van kinderalimentatie en partneralimentatie? Dan gaat kinderalimentatie altijd voor. Is er na de kinderalimentatie nog financiële ruimte? Dan pas kijkt men naar de  partneralimentatie. Er is alleen recht op partneralimentatie na een huwelijk of een geregistreerd partnerschap.

Bij kinderalimentatie is de relatie tussen de ouders niet van belang. Hadden de ouders geen relatie? Ook dan is er sprake van een onderhoudsplicht en dus van kinderalimentatie.

Een groep van rechters is verantwoordelijk voor rekenregels van de alimentatie.  Zij leggen dit periodiek vast in het zogeheten Tremarapport. Voor dit rapport klikt u hier. Heeft u vragen over de berekening? Dan kunt u het LBIO bellen. Kijkt u hier voor de contactgegevens.

Heeft u hulp nodig bij de berekening van de alimentatie? Dan kunt u bij het LBIO voor € 50,- een berekening laten maken. Om direct een aanvraag in te dienen, klikt u hier.