Wat is co-ouderschap?

Veel ouders hebben vragen over co-ouderschap. Wat is dat nu precies?

Als u samen met uw ex-partner de zorg en opvoeding heeft voor de kinderen heet dat co-ouderschap. Het woord zegt het eigenlijk al: een kind woont dan afwisselend bij beide ouders. Vergist u niet: Co-ouderschap is alleen aan te raden als beide ouders erachter staan. Co-ouderschap is ook niet in de wet geregeld. Samen maakt u afspraken over (bijvoorbeeld) bij wie het kind woont op welke dagen en wie wat betaalt. De afspraken kunnen worden vastgelegd bij een notaris, maar kunnen ook worden opgenomen in een scheidingsconvenant.

Problemen bij de omgangsregeling
Komt een ex-partner de zorg- of omgangsregeling niet goed na, dan kan de hulp van een mediator worden ingeschakeld. Beter nog is het als ex-partners er samen uitkomen. Een uiterste middel is een kort geding voeren bij de voorzieningenrechter. Daarbij is wel een advocaat nodig. De rechter kan bijvoorbeeld een boete opleggen voor iedere dag dat een ex-partner de regeling niet nakomt.

Ontzegging omgangsrecht
In een enkele situatie kan het zelfs beter zijn voor een kind als één van de ouders (tijdelijk) geen omgang heeft. Dat geldt bijvoorbeeld als een ouder het kind mishandelt of seksueel misbruikt. Als één ouder het ouderlijk gezag heeft, dan kan de ouder zonder gezag de omgang met de kinderen worden ontzegd door de rechter. De ouder met gezag kan de rechter hierom verzoeken. Het contact tussen één ouder en het kind kan tijdelijk worden ontzegd als beide ouders het gezag hebben.

 

Wilt u meer informatie over dit onderwerp, dan kunt u ons bellen.

 

Ook kunt u op de site van de rijksoverheid meer informatie vinden over co-ouderschap en andere regelingen over de kinderen.